• Karriärberättelser
  • 2019-06-13
  • 2301 visningar

Sommarjobb arbetsledare

För att skaffa sig bredare erfarenhet inom branschen och få en bra väg in i arbetslivet är ett sommarjobb hos YIT en god idé. Man skaffar sig god kännedom kring praktiska moment, får förståelse för hur man arbetar i team samtidigt som man knyter viktiga kontakter inför framtiden. Här möter vi Daniel, som studerar till civilingenjör vid Luleås Tekniska Universitet och som jobbar hos YIT över sommaren. Daniel har en tjänst som arbetsledare på Henriksdalprojektet och vi har nu fått chansen att lära känna honom lite bättre. Vi har fått en inblick i hur en arbetsdag som sommarjobbare kan se ut samt tagit del av hans tankar kring första tiden hos YIT.

Sommarjobbaren Daniel står mellan två stora grävskopor
Sommarjobbaren Daniel står mellan två stora grävskopor

”Jobbar man tillsammans och kommunicerar blir varje utmaning en lärdom att ta med sig inför nästa utmaning”

 

Vem är du och hur det kom sig att du sökte dig till YIT för att sommarjobba?

Jag är en 22 år gammal kille från Karlstad som pluggar till civilingenjör väg- och vattenbyggnad med inriktning mot jord- och bergbyggnad vid Luleå Tekniska Universitet.

På fritiden gillar jag att hålla på med sport. Tidigare var det mest fotboll men efter att ha flyttat upp till Luleå så växte intresset för vintersport. Förra sommaren tog jag grönt kort och började spela golf vilket är min senaste passion. Även om jag än så länge mestadels är ute och letar boll i skogspartierna efter ett dåligt utslag så finns det en charm i spelet som är svår att motstå.

Jag sökte sommarjobb hos YIT då jag letade efter spännande projekt i Stockholm. Jag hade hört talats om att man byggde om Henriksdals reningsverk samtidigt som det är i drift, vilket i sig lät som en stor utmaning. Sedan ligger ju reningsverket dessutom insprängt i berg vilket jag finner intressant samt att det passar min utbildning.

 

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut för dig och vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

En vanlig arbetsdag för mig som arbetsledare börjar med ett kort möte med yrkesarbetarna. Där pratar vi om vilken bemanning vi har för dagen, vilka arbetsuppgifter de tänkt utföra samt vilka inköp vi kommer att behöva göra. Vi går även igenom arbetsmiljö och säkerhet. Fortsättningsvis under dagen gäller det att samordna och organisera ute på arbetsplatsen för att produktionen ska flyta på. Under dagen dyker det oftast upp lite frågor och funderingar som vi hanterar tillsammans. När alla arbetslag är igång med sin produktion förbereder vi inför kommande arbetsmoment (arbetsberedningar) och beställer material. När arbetsdagen börjar närma sig sitt slut sammanfattar vi dagen i en byggdagbok och diskuterar/planerar inför morgondagen. Något som är värt att nämna är att som arbetsledare är ingen dag den andra lik. Varje dag dyker nya utmaningar upp som behöver lösas för att behålla en effektiv produktion. Det gör att yrket är väldigt varierande och roligt.

 

Vilka erfarenheter kommer du att ta med dig från ditt sommarjobb?

Jag kommer ta med mig mycket erfarenheter kring praktiska moment i produktionen som jag tycker att en teoretisk utbildning saknar. Att vara ute i produktionen leder också till mycket praktisk problemlösning. Det uppstår hela tiden nya utmaningar som man måste hantera och lösa. Men jobbar man tillsammans och kommunicerar så blir alla utmaningar också en lärdom som man tar med sig inför nästa utmaning.

 

Vilka egenskaper anser du krävs för att man ska trivas i din roll?

Jag anser att man kommer väldigt långt på att vara bra på att kommunicera och samarbeta med andra människor. Sedan tror jag det är viktigt att man visar stort intresse för att vilja lära sig. Yrkesarbetarna har god förståelse för att man inte har svar på alla tekniska frågor när man är ny men om man visar intresse för att lära sig är de väldigt tillmötesgående. Beslutsamhet och god initiativförmåga är andra egenskaper som jag anser är bra för en arbetsledare.

Här hittar du lediga jobb på YIT