• Karriärberättelser
  • 2023-08-15
  • 235 visningar

Miljöchefen en viktig kugge i arbetet med att bygga en mer hållbar anläggningsbransch

Att arbeta med miljöfrågor på YIT innebär att ingen arbetsdag är den andra lik. Det säger miljöchefen Johanna Weckström.

För några år sedan såg YIT att det fanns ett behov att utveckla miljöprocessen i sitt verksamhetsledningssystem. Ungefär samtidigt vann YIT ett kontrakt där man behövde specialkompetens inom miljöområdet, och man började leta efter en ny miljöchef. Valet föll på Johanna Weckström som har arbetat på företaget sedan 2020.

 Stöd i miljöfrågor
Johanna Weckström har arbetat med miljö i flera olika branscher. För elva år sedan började hon att jobba i anläggningsbranschen, bland annat för att hon går igång på nya utmaningar berättar hon. I sin roll på YIT ingår bland annat att stötta produktionen och andra funktioner i miljöfrågor. Det gäller oavsett om det rör sig om utbildningspass eller mer konkreta frågor gällande miljölagstiftning.

 – Jag får även hålla ett öga på miljöprocessen och samarbeta övergripande med moderbolaget, förklarar Johanna Weckström.

 Just nu arbetar Johanna Weckström främst med miljöstöd till ett projekt där YIT hjälper till att bygga en avloppstunnel i Stockholm. Projektet omfattar tunneldrivning, betongarbeten, pumpstationer samt installation av rörledningar. Huvudtunneln på cirka 14 kilometer kommer att gå mellan Bromma och Sickla i Stockholm, där YIT ansvarar för bygget av nästan åtta kilometer. Avloppstunneln kommer även att dyka ned i Mälaren vid Smedslätten i Bromma för att sedan komma upp i Eolshäll i Hägersten.

 – En av utmaningarna i mitt jobb är att ”alla” tycker att det är viktigt med miljö, men få vill sätta till de resurser som krävs. Samtidigt har jag ett jobb med en stor variation när det kommer till arbetsuppgifter. Den ena dagen är inte den andra lik, säger Johanna Weckström.

 Stort och litet på samma gång 
En av de främsta anledningarna till att Johanna Weckström valde att tacka ja till jobbet är för att hon tycker YIT är ett stort ”litet” företag.

 – Man lär känna många personligen eftersom YIT i Sverige är lagom stort. Samtidigt är YIT en väldigt stor koncern och det betyder att det finns andra typer av utvecklingsmöjligheter.

 Varför ska andra välja att börja arbeta på YIT tycker du?
– Andra går nog igång på att det är komplexa infrastrukturprojekt. Men jag vill lyfta fram att jag tycker YIT är måna om sina medarbetare. Det är viktigt för mig.