• Karriärberättelser
  • 2017-07-13
  • 2806 visningar

Projektingenjör inom byggnadsarbeten

Ina började sin karriär inom koncernen som produktionsingenjör. Hennes handledare föreslog att hon skulle ta mer ansvar, och Ina arbetar numera som projektingenjör.

Namn och titel

Ina, projektingenjör (produktion), Finland.

Vad har du för bakgrund?

Jag har en civilingenjörsexamen i teknik och transport från JAMK tekniska högskola i Jyväskylä, Finland.

Hur hamnade du i din nuvarande roll?

Jag skickade in en arbetsansökan eftersom det kändes som en stor och bra arbetsgivare med ett brett utbud av karriärmöjligheter.

Jag klarade intervjuprocessen, blev erbjuden ett jobb och började som produktionsingenjör. Min nuvarande roll erbjöds jag efter en karriärutvecklingsdiskussion med min handledare, som föreslog några förändringar och nya utmaningar. Som projektingenjör ansvarar jag för upphandling på byggprojekt, vilket är utöver en produktionsingenjörs ordinarie uppgifter.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Ingen dag är den andra lik. Mina uppgifter har att göra med upphandling och förberedelser för byggarbetsplatsen. Arbetsuppgifterna innefattar bland annat att förbereda anmodan till anbud, granska byggarbetsplatsritningar, kontakt med designer, potentiella leverantörer och entreprenörer. Jag deltar även i avtalsförhandlingar, utarbetar avtalsdokument och gör beställningar.

Dessutom har jag en produktionsingenjörs ordinarie uppgifter. Det innebär förberedelse av månatliga rapporter för byggarbetsplatser och kostnader. Deltagande i den dagliga verksamheten och se till att byggarbetsplatskontoret är i god ordning. Övervakning av produktionsutveckling av scheman och kostnader samt förberedelse av mötesprotokoll samt se till att nödvändiga dokument är färdiga.

"Det är viktigt att kunna prioritera."

Vad tycker du mest om med ditt jobb?

De varierade arbetsuppgifterna. Jag upplever också att jag har möjlighet att arbeta självständigt, men i samarbete med andra inom projektet.

Vad är den största utmaningen i ditt jobb?

Variationen är också arbetets mest utmanande aspekt. Jag måste kontinuerligt lära mig nya saker vid sidan av mitt ordinarie arbete. Det är viktigt att kunna prioritera. Eftersom ingen kan komma ihåg allt har jag en lista över mina uppgifter.

Vad behövs för att lyckas i din roll?

Man måste vara noggrann och visa initiativförmåga. Man måste också kunna komma överens med många olika sorters människor.

Här hittar du lediga jobb på YIT