• Karriärberättelser
  • 2018-04-12
  • 3259 visningar

Kalkylingenjör

Under större delen av Christians yrkessamma liv har han bott och arbetet utomlands. Med ett stort intresse för infrastruktursektorn jobbar han idag som kalkylingenjör på YIT i Sverige.

”Det finns alltid något nytt att lära”

Namn och titel

Christian, kalkylingenjör för anbudsräkning inom infraprojekt, Sverige. 

Vad har du för bakgrund?

Jag har en masterexamen som gruv- och tunnelingenjör från Österrike, samt en byggingenjörsexamen. Jag har arbetet som gruvingenjör världen över, bland annat har jag tidigare arbetat i Sydafrika, Australien och Tyskland.

Hur hamnade du i din nuvarande roll?

Inom byggindustrin finns det just nu stora arbetsmöjligheter och YIT:s affärsverksamhet inom stora infrastrukturprojekt var något som intresserade mig.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Jag och mina kollegor beräknar projektkostnader till anbud. En typisk arbetsdag ändras över tid, beroende på vilken del av projektet man jobbar med. I början av ett projekt är det mycket inläsning för att skapa sig en förståelse för helheten. Det handlar om teknisk beskrivning, allmänna föreskrifter (AF), ritningar och modellhantering. Kalkylering och prissättning påbörjas, där leverantörskontakter är en naturlig del i arbetet för att samla in prisinformation. När underlaget är färdigt diskuteras möjligheter och risker med projektteamet. Därefter lämnas anbudet in till beställaren.

Vad tycker du mest om med ditt jobb?

Att det alltid finns något nytt att lära då alla projekt är olika. Jag gillar även att man kan jobba självständigt i projekten. Jag träffar och pratar med mycket människor. Jag upplever att det finns fler utvecklingsmöjligheter inom mindre företag och en mer familjär stämning, vilket råder här.

Vad är den största utmaningen i ditt jobb?

Att förstå helheten för att kunna sätta rätt pris för rätt jobb.

Vad behövs för att lyckas i din roll?

Mycket bra kunskaper i bygg- och ingenjörsvetenskap. Man behöver bland annat ha kunskap kring mängdkalkyl med maskinräkningar och tidsplanering för att kunna göra kalkylberäkningar.

Vad tycker du om att göra på din fritid?

Flera vet att jag gillar tåg och jag jobbar frivilligt i Malmköpings Spårvägsmuseum. Där restaurerar och kör vi gamla spårvagnar. Jag gillar också dykning, geocaching, vandring, cykling, slöjd, arkitektur och design.

Här hittar du lediga jobb på YIT