Lokala sidor:
Corporate site:
  • Karriärberättelser
  • 2019-09-30
  • 502 visningar

Arbetsmiljöchef

Att arbeta som arbetsmiljöchef innebär att man har ett övergripande ansvar inom arbetsmiljö, samt att man strävar efter att driva YIT framåt i dessa frågor. I följande karriärberättelse möter vi Maria som tidigare arbetat inom byggbranschen som såväl KMA-samordnare som platschef och projektingenjör, men som nu vill ta sig an en ny utmaning i yrkeslivet. Med de kunskaper hon besitter kring vårt vardagliga arbete har Maria god förståelse för vad som krävs för att ta nästa steg i utvecklingen mot en säkrare arbetsmiljö, vilket är precis vad som krävs för att passa i rollen som Arbetsmiljöchef.

”Det är viktigt att alla i en organisation eller på en arbetsplats arbetar strukturerat, samt att man är väl medveten om vilka risker som finns och arbetar med att förebygga dessa”

 

Vad har du för roll på YIT och vad innebär den?

Jag arbetar som arbetsmiljöchef vilket innebär att jag kommer att arbeta övergripande i YIT Sverige med arbetsmiljöfrågor samt stötta organisationen i dessa frågor.

Vad är viktigt för dig när det kommer till arbetsmiljö?

För mig är arbetsmiljö det viktigaste, speciellt med tanke på att vi jobbar i en sådan farlig miljö. Det är inte acceptabelt med så många olyckor som vi har i vår bransch samt en del med dödlig utgång. Det är därför viktigt att alla i en organisation eller på en arbetsplats arbetar strukturerat med ansvar och befogenhet, samt att man är väl medveten om vilka risker som finns och arbetar med att förebygga dessa.  Det ska vara en naturlig del av det dagliga arbetet med att planera, utföra och följa upp.

Vilka tidigare erfarenheter tar du med dig till din nya roll inom arbetsmiljö?

Jag har arbetat i byggbranschen sedan 1991. Jag började som hantverkare inom mark, men efter ett tag läste jag vidare på Luleå universitet. Därefter har jag jobbat som arbetsledare, KMA samordnare, projektledare, projektingenjör, platschef mm.

Hur har dina första dagar sett ut på YIT?

Jag har fått en fin introduktion av vår kvalitetschef för att komma igång så fort som möjligt. Sen har det varit möten och utbildning. Nu har jag även påbörjat arbetsplatsbesök. Min målsättning är att hinna så många arbetsplatsbesök som möjligt inom närmaste veckorna för att få en överblick av vår verksamhet.

Varför valde du att söka dig till just YIT & vad var ditt första intryck?

Jag blev övertalad att komma hit eftersom det fanns ett stort behov inom arbetsmiljö. Sen var det dags för mig att se nått annat eftersom jag har jobbat i nästan 19 år åt min tidigare arbetsgivare. Mitt första intryck av YIT var nybyggaranda.

Hur tror du att dina kollegor skulle beskriva dig?

Engagerad och praktisk.

Vad är mest utmanande i ditt arbete?

Att börja om lite från början och bygga upp ett strukturerat arbetssätt från grunden i anbud, produktion och efterarbete med rutiner och dokument. Det ska bli spännande!  Sverige är ett avlångt land med arbetsområde från mellersta Sverige till längst upp i norr så avstånden kommer att bli den stora utmaningen!