• Referensprojekt
  • 6854 visningar

E2 - Avloppstunnel

På uppdrag av Stockholm Vatten AB ska YIT bygga en ny avloppstunnel med start i januari 2020. YIT har sedan 2015 arbetat framgångsrikt i Henriksdal reningsverk och detta projekt kommer att ingå i utvecklingen av Stockholms framtida avloppsrening. Kontraktets värde uppgår till cirka 1,4 miljarder kronor.

Ny avloppstunnel mellan Bromma och Sickla!

 

En avloppstunnel genom berg och vatten

Projektet omfattar tunneldrivning, betongarbeten, pumpstationer samt installation av rörledningar. Huvudtunneln på ca 14 kilometer kommer att gå mellan Bromma och Sickla i Stockholm, där YIT kommer att ansvara för bygget av 7,7 kilometer. Avloppstunneln kommer även att dyka ned i Mälaren vid Smedslätten i Bromma för att sedan komma upp i Eolshäll i Hägersten.

”Vi är stolta över att ha fått fortsatt förtroende att bidra till Stockholms framtida avloppsrening. Vi har gedigen erfarenhet av vatten- och reningsverksprojekt och går in i entreprenaden med spetskompetens i att bygga och hantera komplexa processanläggningar i bergtunnlar. Projektet ställer stora miljökrav på vad vi bygger med, hur vi bygger och vad vi lämnar efter oss, vilket ligger i linje med våra hållbarhetsmål”, säger Lars Stendius, VD för YIT Sverige AB.

 

Ny toppmodern reningsteknik

Inom ramen för projektet Stockholm framtida avloppsrening byggs reningsverket i Henriksdal ut samt uppgraderas med toppmodern ny reningsteknik, så kallad membranteknik. Henriksdals reningsverk består av två delar, en anläggning i Henriksdal och en under Hammarbybacken (Sicklaanläggningen). Förändringar görs i båda anläggningarna och alla ombyggnadsarbeten utförs medan reningsverket är i drift.


Projektets namn
E2
Kund
Stockholm Vatten AB
Ort
Stockholm
Land
Sweden
År
2026
Projektstatus
Under konstruktion
Affärsverksamhet
Infra