• Nyheter
  • 2020-01-27
  • YIT Sverige AB
  • YIT Sverige AB

YIT bygger ett spektakulärt energiprojekt i Norge

På uppdrag av ECO Energi AS bygger YIT en ny damm för kraftverket Mjåvatn som är beläget i Ål kommun, Norge. Säkerhet och respekt för miljön ligger i fokus för dammen som kommer ersätta den gamla som byggdes på 1940-talet. Totalt kommer runt 5000 kubikmeter betong att behövas på anläggningen som ligger 1100 meter över havet.

Mjåvatn
Mjåvatn

I nuläget har anläggningsarbetet paus för vintern eftersom vägen in till området stängs av under denna tid.

”Vi arbetar på sommaren och hösten när det är mindre snö. Vi kommer förmodligen att påbörja arbetet igen efter påsk och fortsätta arbeta fram till mitten av november, förutsatt att snön inte kommer tidigare än så. Väderförhållandena har dock varit mycket gynnsamma hittills”, säger projektledare Trond Helge Heimvik från YIT.

Mycket arbete har genomförts vid Mjåvatn på kort tid. Tunneln på 450 meter var ett av huvudmålen för säsongen och grävdes ut fort. En av styrkorna hos anläggningen är den flexibla arbetskraften som är verksam inom ett flertal olika discipliner. Vidare har även samarbetet varit väldigt starkt medarbetarna emellan.

Mjåvatn Norge

”Säkerhet är naturligtvis högst prioriterat. Vi följer YIT:s säkerhetsbestämmelser och ser till att alla har kunskap om dem. Våra kollegor gör också ett bra jobb genom att hålla ett öga på varandra. Vi har inte haft några olyckor här”, säger Heimvik.

Mjåvatn befinner sig mitt i en nationalpark vilket innebär att allt måste tillbaka till sitt ursprungliga tillstånd när projektet är färdigställt. Allt måste vara på rätt plats för att undvika negativa effekter på den sårbara naturen. Den nya dammen kommer dock inte påverka miljön nämnvärt eftersom den ersätter en gammal anläggning. Floden kommer istället att ha ett tystare vattenflöde och mindre djupfluktuationer.

Projektet påbörjades i maj 2019 och planeras färdigställas under hösten 2020.  

Siffror och fakta om Mjåvatn:
Konstruktionsperiod: 2019–2020.
Tunnellängd: ca 450 meter
Dammens höjd: ca 11 meter.
Dammens längd: ca 100 meter.
Höjd över havet: ca 1100 meter.