• News
  • Nyheter
  • 2019-12-16
  • YIT Sverige AB
  • YIT Sverige AB

Mall of Tripla - Nordens största shoppingcenter

Torsdagen den 17 oktober öppnade YITs stora projekt bestående av Mall of Tripla, ett stort parkeringsgarage och Pasila station.

Mall of Tripla, byggt för att vara centrum i Tripla-komplexet och det största köpcentret i Finland och Norden med 250 detaljhandelsplatser. Köpcentret erbjuder en mängd nya kulturella aktiviteter och upplevelser förutom ett brett utbud av butiker och restauranger.

Tripla är det största individuella projektet i YITs historia. Det består av tre stadsblock samt underjordiska anläggningar, med ett totalt värde på nästan 1,5 miljarder euro. Förutom köpcentret, parkeringsgarage, kontor, hotell och lägenheter har projektet inkluderat byggandet av den nya stationen Pasila.

Tack vare sitt omfattande serviceutbud och utmärkta transportförbindelser har framväxten av Tripla som centrum i Pasila även startat utvecklingen av de omgivande områdena. För YIT har planering, design och konstruktion av Tripla genererat värdefullt kompetenskapital.

- Tripla har sett YIT förvandlas från ett byggföretag till en stadsutvecklare. Detta enorma hybridprojekt har gett oss möjlighet att utnyttja hela vårt kunnande, från projektutveckling till implementering och ägande i samarbete med våra partners, säger VD och koncernchef Kari Kauniskangas.
I samband med byggandet av Tripla har Helsingfors stad gjort betydande investeringar i Pasilas gator och trafiklösningar. Samtidigt har Finlands Trafikverk byggt ett ytterligare spår för att förbättra tågtrafiken.
 - De omgivande byggplatserna och kravet på att driva projektet i ett järnvägsområde har inneburit vissa utmaningar under Triplas byggande. Vi har haft ett nära och effektivt samarbete med berörda intressenter, säger Tapio Salo, Senior Project Director för Tripla.
Mall of Tripla är ett joint venture som ägs av YIT, Ilmarinen, Conficap och Fennia. Köpcentret, stationen och parkeringsgaraget är nu färdigt och öppet för allmänheten. Vid köpcentrets öppning hade 96 procent av butiksytan hyrts ut. Byggandet av hotellet, kontor och lägenheter kommer att fortsätta på platsen. Tripla avslutas i sin helhet under hösten 2020. Mer information: www.malloftripla.fi/en