Lokala sidor:
Corporate site:

"Det finns alltid något nytt att lära"

Under större delen av Christians yrkessamma liv har han bott och arbetet utomlands. Med ett stort intresse för infrastruktursektorn jobbar han idag som kalkylingenjör på YIT i Sverige.

Namn och titel

Christian, Kalkylingenjör för anbudsräkning inom infraprojekt, Sverige. 

Vad har du för bakgrund?

Jag har en masterexamen som gruv- och tunnelingenjör från Österrike, samt en byggingenjörsexamen. Jag har arbetet som gruvingenjör världen över, bland annat har jag tidigare arbetat i Sydafrika, Australien och Tyskland.

Hur hamnade du i din nuvarande roll?

Inom byggindustrin finns det just nu stora arbetsmöjligheter och YIT:s affärsverksamhet inom stora infrastrukturprojekt var något som intresserade mig.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Jag och mina kollegor beräknar projektkostnader till anbud. En typisk arbetsdag ändras över tid, beroende på vilken del av projektet man jobbar med. I början av ett projekt är det mycket inläsning för att skapa sig en förståelse för helheten. Det handlar om teknisk beskrivning, allmänna föreskrifter (AF), ritningar och modellhantering. Kalkylering och prissättning påbörjas, där leverantörskontakter är en naturlig del i arbetet för att samla in prisinformation. När underlaget är färdigt diskuteras möjligheter och risker med projektteamet. Därefter lämnas anbudet in till beställaren.

Vad tycker du mest om med ditt jobb?

Att det alltid finns något nytt att lära då varje projekt är olika och jag gillar att man kan jobba självständigt i projekten. Jag träffar och pratar även med mycket människor. Jag upplever även att det finns fler utvecklingsmöjligheter inom mindre företag och där det även är en mer familjär stämning, vilket finns här.

Vad är den största utmaningen i ditt jobb?

Att förstå helheten för att kunna sätta rätt pris för rätt jobb.

Vad behövs för att lyckas i din roll?

Mycket bra kunskaper i bygg- och ingenjörsvetenskap. Man behöver bland annat ha kunskap kring mängdkalkyl med maskinräkningar och tidsplanering för att kunna göra kalkylberäkningar.

Vad tycker du om att göra på din fritid?

Flera vet att jag gillar tåg och jag jobbar frivilligt i Malmköpings Spårvägsmuseum. Där restaurerar och kör vi gamla spårvagnar. Jag gillar också dykning, geocaching, vandring, cykling, slöjd, arkitektur och design.